- Veganmaailm – 100% taimne - https://veganmaailm.com -

Filotaignapirukad seene ja tomati täidisega

Retsept on inspireeritud VeganYumYum.com [1] ja ThePioneerWoman.com [2] toidublogides ilmunud sarnastest retseptidest.

Koostis
u. 400 g vegan filotaigent või 10 suurt filotaignalehte (sulata külmutatud filotaigen eelnevalt)
u. 100 g vegan margariini (ilma soolata)
100 g taimset juustu (soovi korral)
veidi oliiviõli
Seenetäidis
250 g seeni
1 väike sibul
3 küüslauguküünt
basiilikut või vahemere maitseainesegu
taimeõli praadimiseks
soola
Tomatitäidis
1 karp kirsstomateid
soola
basiilikut või vahemere maitseainesegu
taimeõli praadimiseks
1/2 tl suhkrut

Juhised
Kõigepealt valmista täidised. Tükelda sibul, küüslauk ja seened peeneks ja prae pannil taimeõlis, sega ja lisa maitseained. Prae seni kuni seentest on vedelik välja tulnud. Tõsta kõrvale. Valmista tomatitäidis. Kuumuta pannil õlis tomateid seni kuni nad puruks lähevad – võid pannilabidaga kaasa aidata. Sega ja lisa maitseained. Segu ei tohiks olla väga vedel. Kui kasutad taimset juustu siis riivi see. Sulata margariin ja pane ahi eelsoojenema.

Eralda eelnevalt sulatatud filotaignast (mis peaks olema pehme) esimene leht ja aseta see puhtale pinnale. Pintselda kergelt sulatatud margariiniga. Tõsta peale järgmine kiht ja pintselda jällegi maragariiniga. Korda, kuni oled saanud 5 kihti. Pirukate valmistamiseks on mitu varianti, kirjeldan siin kahte:

1) Lõika 5 kihist koosnev filotaignaleht 8 võrseks osaks. Tõsta iga osa keskele kas seene või tomatitäidist. Soovi korral raputa kummalegi täidisele peale juustu. Tõsta iga piruka ääred keskele kokku, nii et moodustuksid pealtpoolt suletavad väiksed taskud. Suru iga tasku sõrmedega ülevalt kokku.

2) Lõika 5 kihist koosnev filotaignaleht vertikaalselt neljaks võrseks ribaks. Aseta iga riba alumisse otsa veidi täidist ja soovi korral juustu. Tõsta taignariba üks alumine serv üles täidise peale, nii et moodustuks kolmnurk, seejärel rulli terve riba samamoodi lõpuni, kolmnurki moodustades. Lõpuks saadki igast ribast ühe kolmnurgakujulise piruka, kokku 4.

Määri pirukad kergelt oliiviõliga üle ja aseta veidi õli või margariiniga määritud ahjuplaadile. Küpseta ahjus 200 kraadises kuumuses umbes 15 minutit või seni kuni pirukad muutuvad kergelt kuldpruuniks. Serveeri soojalt.