- Veganmaailm – 100% taimne - https://veganmaailm.com -

Rukkileib

Ise kodus tehtud leib maitseb tunduvalt paremini kui poes müüdavad ja tuleb kokkuvõttes ka odavam. Selle leiva tegemiseks vajad juuretist – kui see juba üks kord olemas on, siis saad seda järgmiste leibade jaoks ise edasi kasvatada.

Koostis
3 spl juuretist
2,5 klaasi sooja vett
rukkijahu
u. 1 tl soola
u. 50 ml suhkrut
peotäis köömneid
peotäis seemneid (näiteks päevalilleseemneid, linaseemneid jne.)
õli või taimset margariini vormi määrimiseks

Juhised
1. etapp – sega juuretis sooja veega. Lisa nii palju rukkijahu, et lusikaga segades jääks paksem mass (paksu jorgurti taoline). Kata kauss käterätikuga ja pane u. 12 – 15 tunniks seisma. Aeg sõltub ka asukoha temperatuurist – soojal põrandal või radiaatori kõrval piisab 12 tunnist. Käärimisajast sõltub ka leiva hapusus – kauem hoitud juuretise massist saab hapuma leiva.

2. etapp – võta juuretisemassist järgmise korra jaoks veidi juuretist ära – kahe leiva jaoks võta topeltkogus (kusagil 6 spl). Hoia seda näiteks puhtas kaanega klaaspurgis külmikus.
Lisa ülejäänud juuretisemassile sool, suhkur ja seemned. Lõpuks lisa nii palju rukkijahu, et vaevu puulusikaga segada saad. Määri leivavorm õli või margariiniga ja tõsta taigen sisse. Tee leiva pealmine osa märja käega siledaks ja ühtlaseks ja vajuta soovi korral sõrmedega leiva peale muster. Taigent ei tohiks vormis olla rohkem kui poole vormi kõrguse võrra. Tõsta vorm sooja, 50 kraadisesse ahju ja hoia seal umbes 2-3 tundi. Selle ajaga kerkib leib tunduvalt.

3. etapp – pärast 2-3 tundi keera kuumus 230 kraadini ja küpseta leiba umbes tund aega. Kui leib hakkab pealt liiga tumedaks tõmbuma, vähenda veidi kuumust. Võid ka leiva pealt fooliumiga katta. Küpseta, kuni leib on pealt muutunud suhteliselt tumepruuniks. Võta kuum leib vormist ja määri pealt ja külgedelt õliga. Mähi leib rätiku sisse ja lase enne söömist veidi jahtuda.

Sellest kogusest saad ühe suure vormileiva, mis säilib mitu päeva.