Taimne pikkpoiss

Prindi Prindi

Postitas Kadri 16/07/2013 | Märksõnad: , ,

Inglise keeles on selle roa nimi nut roast ning see on tuntud taimne alternatiiv ahjus küpsetatud liharoogadele. Sobib väga hästi jõulutoiduks. See retsept on kombineeritud mitmest retseptist.

Pähkli-leivavorm

Pähkli-leivavorm

Koostis
2 keskmist sibulat, hakitud
3 küüslauguküünt, hakitud
150 g seeni (kasutasin tavalisi šampinjone)
2 toorest porgandit, kooritud ja riivitud
2 tomatit, hakitud
1 kuhjaga täidetud kruusitäis pähklite segu (india pähklid, sarapuupähklid, kreeka pähklid)
4 viilu tumedat teraleiba
1/2 kruusitäit riivleiba
1 kruusitäis riivsaia
2 spl sojakastet
maitseaineid (kuivatatud ürtide segu)
vajadusel veidi soola
5 spl jahu
taimeõli
2 kruusitäit juurviljapuljongit (selleks kulub 1 puljongikuubik)

Juhised
Tükelda sibul ja küüslauk peeneks ning prae need õlis klaasjaks (kasuta suurt ja kõrget panni). Lisa tükeldatud seened ning prae, kuni seentest on enamus vedelikku välja tulnud. Lisa riivitud porgand ja hakitud tomatid. Sega ning kuumuta veel. Purusta köögikombainis pähklisegu ning teraleiva viilud. Valmista puljong. Lisa pannile puljong, purustatud pähklid, purustatud teraleib, riivleib, riivsai, jahu, sojakaste ja maitseained. Lisa segule mõned supilusikatäied õli. Sega hoolega ja kuumuta mõni minut. Kui segu tundub liiga paks või vedel, lisa vastavalt puljongit või jahu/riivsaia. Vajadusel lisa juurde veidi soola. Kui segu pannile ära ei mahu, tõsta see suurde potti ning sega seal edasi. Määri pikliku ahjuvormi põhi õliga ning tõsta segu ahjuvormi. Suru see ühtlaselt põhja ja äärtele nii, et selle paksus oleks u 4 cm. Ma kasutasin u. 18 x 25 cm suurust ahjuvormi. Küpseta ahjus umbes 30-40 minutit, alguses suuremal kuumusel ning hiljem kuumust vähendades. Vorm muutub küpsedes veidi tumedamaks.

Enne serveerimist lase veidi jahtuda. Serveerimisel lõika vormist viilud. Serveeri keedetud või ahjus küpsetatud kartulite ning kastmega. Kogus on mõeldud 5-6 inimesele.

%d bloggers like this: