Karrid, risotod, panni- ja potiroad/ PÕHIROAD

Praetud vareenikud samosatäidisega

Vareenikud

Vareenikud

Vareenikutele võib teha erinevaid täidiseid, näiteks kasutades riisi, erinevaid juurvilju, tofut jne. Täidiseks sobivad väga hästi eelmisest päevast üle jäänud toidud, mis on vaja ära süüa. Kindlasti on head ka magusa täidisega vareenikud, näiteks magusa tofu või moosiga (sel juhul ära taignasse soola lisa). Seekord tegin indiapärase täidise, mida pannakse taimsete samosade sisse.

Koostis
Taigen:
paar tassi jahu
keevat vett
paar spl oliiviõli
paar näpuotsatäit soola
Täidis:
3 kartulit
1 porgand
veerand purki herneid või 1/3 tassi külmutatud herneid
1 väiksem sibul
2 küüslauguküüs
1 väike tükk ingverit (u 1 cm läbimõõduga)
soovi korral värsket tilli
india maitseaineid: jahvatatud vürtsköömen, kurkum, garam masala, karripulber
soovi korral veidi tšillipulbrit
praadimiseks taimeõli
veidi soola

serveerimiseks vegan kastet või sojamajoneesi

Juhised
Kõigepealt valmista taigen. Lisa jahule keev vesi, sool ja õli ning sõtku kätega seni kuni taigen tuleb käte küljest lahti. Vajadusel lisa veel soola, jahu või õli. Vormi taignast ümmargune pall, mässi see toidulilesse ja tõsta täidise tegemise ajaks kõrvale.

Täidise jaoks keeda kartulid ja porgand pehmeks. Prae suures kõrges pannis tükeldatud sibulat õlis, lisa vürtsköömen, kurkum ja kuumuta veel mõni minut. Seejärel lisa peeneks tükeldatud küüslauguküüned ja ingver (ja soovi korral tükeldatud till). Sega ja lisa pehmeks keenud kartulid ja porgand. Vajuta need puulabidaga pannil pudruks (võivad jääda väiksed tükid) ja lisa herned. Sega ja lisa ülejäänud india maitseined ja vajadusel veidi soola. Sega hoolega. Kui tahad vürtsisemat segu, lisa veidi tšillipulbrit.

Võta sõrmedega taignapalli küljest väike tükk taigent (u. 2-2,5 cm läbimõõduga), veereta see käte vahel palliks ja rulli lahti, nii et tekiks u 10 cm läbimõõduga õhuke ketas (kui taigen laua peale kinni jääb, raputa lauale rullimise alla veidi jahu). Tõsta sellele üks kujaga teelusikatäis täidist, keera taigna ääred kokku ja vajuta kahvliga ääred kinni. Korda seni kuni taigen on otsas.

Prae vareenikuid pannil veidikese taimeõliga, kuni nad muutuvad mõlemalt poolt kergelt kuldpruuniks. Serveeri kohe koos sojamajoneesi või mõne muu vegan kastmega.

You Might Also Like