Koogid, tordid & pirukad/ MAGUSTOIDUD

Toorvegan apelsinitort

Apelsinitort

Apelsinitort

Tort on inspireeritud äsjailmunud Paradiisi Maitse toortoidu kokaraamatus olevast apelsini-kakaokoogist. Soovitan seda raamatut soojalt!

Koostis
Põhi
1/3-1/2 tassi kookoshelbeid
12 datlit
kaks peotäit kreeka pähkleid
1/3 tassi mandleid
1 spl kookosõli
soovi korral peotäis rosinaid
2 spl toorkakao pulbrit

Täidis
250 g india pähkleid (eelnevalt 3-8 tundi vees leotatud)
1/3 tassi agaavisiirupit
0,3 tl ehtsat vaniljet (kasutasin ökopoest ostetud Biovegan vaniljet)
3/4 tassi kookosõli
1,5 apelsini riivitud koor
2,5 kooritud apelsini (eemalda ka koore all olev valge osa)

Kaunistuseks kreeka pähkleid, apelsinikoort ja kakaonibse

Juhised
Kõigepealt purusta köögikombainis või elektrilises purustajas põhja koostisained (segu ei pea olema täiesti sile ja ühtlane). Lisa kookosõli kõige lõpus. Suru segu 20 – 25 cm lahtikäiva vormi (olenevalt sellest, kui laia või kõrget kooki soovid) põhja (kata vormi põhi eelnevalt küpsetuspaberiga) ja pane vorm täidise tegemise ajaks külmkappi.

Nõruta eelnevalt vähemalt 3 tundi vees seisnud india pähklid. Lisa blenderisse vanilje, agaavisiirup, apelsinikoor ja apelsinid. Alusta blenderdamist ja lisa järk-järgult sisse india pähklid, jätkatest pidevalt blenderdamist. Sulata kookosõli vesivannis või kuni 40 kraadises ahjus, lisa kookosõli aeglaselt niristades blenderisse ja jätka samal ajal blenderdamist. Blenderda seni, kuni on moodustunud täiesti ühtlane ja sile mass, kus enam india pähkli tükke pole.

Vala täidis põhjale ja tõsta külmkappi. Hoia torti vähemalt 4 tundi külmkapis. Vajadusel tõsta mõneks ajaks sügavkülma, kuid ära lase jäätuda. Säilita torti külmkapis. Enne serveerimist eemalda lahtikäiva vormi äär ja kaunista tort kreeka pähklite, apelsinikoorte ja kakaonibsidega.

You Might Also Like

  • Jana
    11/10/2015 at 23:16

    Kui agaavisiirupit asendada suhkruga kas tordi maitse muutub väga palju ja kui suures koguses tuleks suhrut võtta( 1/3tassi agaavi siirupi asemel)

  • Kadri
    11/10/2015 at 23:31

    Ma ei ole proovinud agaavisiirupit suhkruga asendada, aga kui seda teha, siis prooviksin alguses väiksema kogusega ja järk-järgult maitse järgi suhkrut juurde lisada. Usun, et tordi maitse ei tohiks üldiselt muutuda. Ehk oleks hea mõte suhkur kuuma veega segada, et suhkuterad sulaksid, muidu võivad suhkruterad mitte täielikult lahustuda.
    Viimasel ajal pole ma agaavisiirupit üldse kasutanud, olen magusainena kasutanud datleid.

  • Susanna
    25/12/2016 at 21:11

    Väga mõnus, apelsinine kook. Tegin jõuludeks, kohvi ja tee kõrvale sobis väga hästi sobis selline intensiivne tsitrus. Kookosõli ei lisanud põhja sisse, vaid panin hoopis veits sojapiima, et põhi liiga rasvaseks ei läheks.

    • Kadri
      25/12/2016 at 21:57

      Rõõm kuulda, Susanna!
      Põhja saab tõepoolest edukalt teha ka ilma kookosõlita.