Koogid, tordid & pirukad/ MAGUSTOIDUD

Toorvegan marjatort

Toortort

Toortort

Toortort

Mustikatort

Toorvegan marjatort on minu selle suve parim avastus ja see on minu köögis suureks hitiks kujunenud! Kui seda esimest korda maitsesin, siis mõtlesin, et ei taha tükk aega enam küpsetatud kooke jahu ja suhkruga – toorvegan tort on niivõrd värske maitsega, kuid samas teevad kookosõli ja india pähkel selle kreemjaks ja rammusaks. Ja loomulikult näeb tort ka superhea välja 🙂 Kõigepealt proovisin teha maasikatorti, mille täidis on inspireeritud sellest retseptist, kuid täidisesse võib panna erinevaid hooajalisi marju – näiteks maasikaid, vaarikaid ja mustikaid. Minu lemmik on vaarikatort 😛

Koostis
Põhi
1/3 tassi kookoshelbeid
u 10 datlit
1/2 tassi kreeka pähkleid
1/3 tassi mandleid
peotäis rosinaid
1 spl kookosõli

Täidis
400 g india pähkleid (eelnevalt 3-8 tundi vees leotatud)
u 1/4 tassi agaavisiirupit (olenevalt sellest, kui magusat kooki soovid)
0,3 tl ehtsat vaniljet (kasutasin ökopoest ostetud Biovegan vaniljet)
1/4 tassi värsket laimimahla
1/4-1/3 tassi vett (olenevalt sellest, kui mahlaseid marju kasutad)
3/4 tassi kookosõli
u 100-150 g marju (nt maasikaid, vaarikaid, mustikaid vms)

Juhised
Kõigepealt purusta köögikombaini või käsimiksriga põhja koostisained (segu ei pea olema täiesti sile ja ühtlane). Lisa kookosõli kõige lõpus. Suru segu u 20-25 cm lahtikäiva vormi (vali vormi suurus olenevalt sellest, kui laia või kõrget kooki soovid) põhja (kata vormi põhi eelnevalt küpsetuspaberiga) ja pane vorm täidise tegemise ajaks külmkappi.

Nõruta eelnevalt vähemalt 3 tundi vees seisnud india pähklid. Lisa blenderisse või purustajasse marjad, vanilje, agaavisiirup, laimimahl ja vesi. Alusta blenderdamist ja lisa järk-järgult sisse india pähklid, jätkates pidevalt blenderdamist. Sulata kookosõli vesivannis või kuni 40 kraadises ahjus. Jätka täidise segamist, lisa kookosõli aeglaselt niristades täidisele. Blenderda seni, kuni on moodustunud täiesti ühtlane ja sile mass, kus enam india pähkli tükke pole.

Vala täidis põhjale ja hoia torti üleöö külmikus. Kui tort ei tahene hästi, siis pane see mõneks ajaks sügakülma. Enne serveerimist kaunista marjadega.

You Might Also Like

  • Triin
    01/08/2013 at 22:39

    Katsetasin maasikatorti ning toorvegan koogid võitsid nüüdsest mu südame:)

    • Kadri
      02/08/2013 at 01:43

      Rõõm kuulda! Ka mina olen endiselt toortortide lainel 🙂

  • Anni
    12/09/2014 at 03:07

    Imemaitsev tort! See oli minu esimene toortort, mida tegin ning pakkusin ka külalistele, kes pole taimetoitlased ning pole ei vegan ega toortortidega varem kokkupuutunud. Kõik lausa JUMALDASID seda torti! Peale panin paksu kihi mustikaid, mis lisasid värskust ja mahlasust ja see tort lihtsalt sulas suus! Kindlasti teen seda teine kord jälle:) Aitäh maitsva retsepti eest!

  • Annika Kuusk
    26/08/2015 at 21:16

    Mitmele inimesele sellest jagub?

    • Kadri
      26/08/2015 at 21:31

      Oleneb, kui suured tükid lõigata, aga usun, et kusagil 12 inimesele – kui näiteks teha nii, et lõigata kook neljaks ja siis need neli osa omakorda kolmeks.

  • Linda
    16/11/2015 at 21:21

    Kas külmutatud marjad sobivad ka?

    • Kadri
      16/11/2015 at 21:33

      Jah, usun et sobivad küll. Kuid kui külmutatud marjad ilma neid sulatamata blenderisse lisada, siis peaks arvestama sellega, kookosõli võib nendega kokku puutudes üsna kiiresti taheneda. Teine võimalus oleks marjad eelnevalt sulatada, mis võib need muuta üsna vesiseks (olenevalt marjadest), sel juhul võib liigse vedeliku lihtsalt ära valada.

  • Veganmaailm.com - 100% taimne | Veganmaailma 10. sünnipäev!
    19/05/2016 at 18:31

    […] ja mul on selle üle tohutult hea meel. Tähistasin Veganmaailma juubelit ühe uhke mitmekihilise toorvegan tordiga, mille kaunistasin kakao-datlipallidega. Tänan südamest teid kõiki, kes olete aastate jooksul […]