Dipikastmed, salatikastmed & muud külmad kastmed/ EEL- JA KÕRVALROAD/ Leivakatted, määrded, pestod & pasteedid/ Muud eel- ja kõrvalroad

Kreeka hernepüree

Kreeka hernepüree

Kreeka hernepüree

Käisin märtsis tööreisil Kreekas. Enne reisi kartsin, et jään nälga, kuid meeldiva üllatusena selgus, et Kreeka toitude hulgas leidub mõningaid huvitavaid vegan roogasid. Üheks minu kindlaks lemmikuks sai reisi jooksul sageli söödud kollastest kreeka hernestest (nimega fava) valmistatud toitev püree, mida serveeriti igal toidukorral eelroana soojalt ja söödi saiaga.

Ostsin Kreekast kaasa kollaseid fava-herneid ja proovisin lõpuks seda lihtsat rooga ka kodus teha. Hernepüreed saab edukalt teha ka tavalistest poolikutest kollastest hernestest, kuid räägitakse, et Kreekast ja eriti Santorini saarelt pärit fava herned on kõige paremad ja kergelt magusa maitsega.

Koostis
1,5 kruusi/300 g kollaseid herneid või võimaluse korral Kreeka fava-herneid
2 sibulat
paar spl oliiviõli
2 küüslauguküünt
poole sidruni mahl
soola ja musta pipart
serveerimiseks oliive

Juhised
Keeda herneid koos ühe tükeldatud sibula ja tükeldatud küüslauguküüntega umbes 45 minutit, vahepeal eemalda vahtu ja lisa vajadusel vett. Kui herned on pehmed ja hakkavad lagunema, lisa soola. Jälgi, et keetmise lõpus ei jääks potti liiga palju vett, vajadusel vala osa ära (keetmise lõpus peaks potis olema paksu supi taoline mass). Lisa veidi sidrunimahla ja purusta herned kuumalt saumiksriga täiesti siledaks. Vala püree serveerimisnõusse ja vala peale oliiviõli. Tükelda teine sibul peeneks ja puista hernepüreele. Kaunista oliividega ja raputa peale veidi musta pipart.

Serveeri soojalt või toatemperatuuril. Jahtudes hernepüree taheneb. Sobib hästi näiteks röstitud saia- või leivatükkele.

You Might Also Like

  • Pille @ Nami-Nami
    29/10/2013 at 09:10

    Kadri, ehheee, mul on fava-retsept järgmisel nädalal ilmuvas uues kokaraamatus olemas. Favaga tutvusin 2002. a. Santorini saarel ja siiani aeg-ajalt menüüs (fava-hernestest, muidugi :))

    • Kadri
      29/10/2013 at 11:38

      Väga tore 🙂 Huvitav, kas neid Kreekast pärit herneid Eestis ka müüakse? Ma ostsin Kreekast mõned pakid kaasa.