Ahjuroad ja vormid/ PÕHIROAD

Gluteenivaba pirukapõhi lillkapsaga

Pitsa lillkapsapõhjal

Pirukapõhi lillkapsaga

Gluteenivaba pirukapõhi lillkapsaga

Selles pirukapõhjas on kasutatud ühte üllatuslikku koostisosa – lillkapsast. Sattusin lillkapsast sisaldavatele pirukapõhja retseptidele ühel päeval, kui otsisin internetist ideid, kuidas teha gluteenivaba vegan pitsapõhja/pirukapõhja. Tulemus on väga maitsev ja huvitav – mitte küll päris nii krõbe kui nisujahust tehtud pirukapõhi, samas jällegi mahlasem. Taigent saab edukalt kasutada nii pitsa kui ka muude lahtiste plaadipirukate jaoks, näiteks läätsepiruka põhjana.

Selle taignaga tehtud pitsa kate ei tohiks olla väga vedel (kasuta põhja katmiseks vähe ning paksemat tomatikastet või hoopis pestot). Taigna ääred küpsevad krõbedaks, kuid keskosa võib jääda üsna pehmeks. Selleks, et saada võimalikult kõrbedat põhja, võiks põhi olla võimalikult õhuke ning juba eelküpsemise lõppedes võiksid ääred olla kergelt kuldpruunid. Samuti võid krõbedama pitsapõhja saamiseks vähendada veidi mandlijahu kogust ja suurendada näiteks riisi- ja maisijahu kogust.

Koostis
1 väiksem või pool suuremat toorest lillkapsast
½ – ¾  kruusi riisijahu
u 2 spl maisitärklist
u 4 spl maisijahu
3-4 spl maitsepärmi
1 tl küüslaugupulbrit
¾ kruusi mandlijahu (peeneks jahvatatud mandlid) (soovi korral võid asendada jahusegudega (nt maisijahu, riisijahu, kaerajahu)
4 spl kohviveskis peeneks jahvatatud linaseemneid
soola
itaalia maitseaineid
veidi oliiviõli
u 12 spl vett

Juhised
Kõigepealt valmista linaseemnetest segu, mis taigent koos hoiab. Selleks sega linaseemned veega ja kuumuta väikses potis või pannil mõned minutid, seni, kuni segu muutub paksuks ja venivaks. Pane taigna tegemise ajaks kõrvale.

Purusta lillkapsas köögikombainis peeneks ja sega teiste koostisainetega. Taigen tuleb paks ja nätske ning võib käte külge kinni jääda. Suru taigen kätega küpsetuspaberiga kaetud ja oliiviõliga määritud pitsapannile, u 0,4- 0,5 cm paksuselt. Et taigen paremini käte küljest lahti tuleks, vala kätele pisut õli. Enne piruka katmist meelepärase täidisega küpseta põhja umbes 15-20 minutit 200 kraadises ahjus. Lisa kate ja küpseta veel umbes 15 minutit või seni, kuni taigna ääred on kuldpruunid. Hiljem võid ahjus kuumust vähendada ja pitsat madalal kuumusel edasi küpsetada, siis saad krõbedama põhja.

Sellest kogusest saad umbes 32 diameetrilise ümmarguse pitsa või piruka või kaks väiksemat.

You Might Also Like