MAGUSTOIDUD/ Muud magustoidud

Chiapuding marjadega

Chiapuding marjadega

Chiapuding marjadega

Chiapuding on juba mõnda aega olnud suureks hitiks kõikvõimalikes toidublogides, nii et selle postitusega ma kindlasti originaalsusele ei pretendeeri 🙂 . Chia seemned sisaldavad hulganisti kasulikke aineid: muuhulgas omega-3 rasvhappeid, kiudaineid, magneesiumi ja kaltsiumi. Kuna pudingi jaoks ei ole seemneid palju vaja, siis valmib see magustoit üsna mõistliku hinnaga. Ilusti serveeritud chia puding on ka toidufotograafi unistus – minu arvates sellest lihtsalt ei saa koledat pilti teha! 🙂 Proovisin tegelikult chia seemnetest pudingut teha juba kusagil aasta tagasi, aga ei olnud tulemusega rahul (vist lisasin liiga palju seemneid), nii et jätsin seemned tükiks ajaks seisma. Nüüd aga tegin põhjalikumat eeltööd ja lõpptulemuseks on väga maitsev puding, mille valmistamise nippe hea meelega teiega jagan – tegemist ei ole niivõrd retsepti, kui pigem lihtsalt ideede ja nõuannetega, kuna chia pudingit võib teha väga mitut moodi. Tegin seekord vanilje-, marja- ja šokolaadipudingid. Mina kasutasin rammusama pudingi saamiseks kookospiima, aga sobib ka mõni lahjem ja vedelam taimne piim. Kõige olulisem on meelde jätta vedeliku ja chia seemnete vahekord: 250 ml vedeliku kohta on see u 3,5 spl: vastavalt sellele saad koguseid arvestada. Enne serveerimist peaks puding külmikus seisma vähemalt 2,5 tundi, kuna chia seemned paisuvad ja paksendavad vedelikku. Hea mõte on puding teha valmis eelmisel õhtul ja lasta üleöö külmikus seista.

Koostis
u 7 spl chia seemneid
500 ml kookospiima (ma lisasin 400 ml kookospiima purgile 100 ml mandlipiima, sobib ükskõik milline taimne piim)
magusainet (mina kasutasin šokolaadipudingi magustamiseks datleid, vanilje- ja marjapudingis agaavisiirupit)
soovi korral näpuotsatäis vaniljet, kardemoni ja kaneeli
paar spl kakaod (kui soovid šokolaadipudingit)
serveerimiseks värskeid või külmutatud marju või puuvilju

Juhised
Kui teed vaid vaniljepudingit, siis sega kausis piim magusainega, näiteks agaavi- või vahtrasiirupiga. Lisa chia seemned (vanilje ja kardemon) ja sega ühtaseks. Tõsta puding külmikusse, kata toidukile või kaanega ja sega võimaluse korral esimese tunni jooksul aeg-ajalt. Serveeri minimaalselt 2,5 tunni möödudes või järgmisel päeval.

Marjapudingi saamiseks sega purustatud värskeid või külmutatud marjad vaniljepudingiga. Kui teed šokolaadipudingit, siis on hea mõte see magustada datlitega (ka vaniljepudingi puhul võib seda teha, kuid puding tuleb sel juhul tumedama värviga). Selleks leota datleid (olenevalt sellest, kui magusat pudingit soovid, mina kasutasin u 7-8 datlit 250 ml kookospiima kohta) leiges vees kusagil 10 minutit. Blenderda koookospiimaga ühtlaseks ja vala segu kaussi. Lisa kakaopulber, soovi korral pisut kaneeli ja chia seemned. Sega ühtlaseks ja toimi samamoodi, kui vaniljepudingi puhul. Minul tuli üleöö külmikus seisnud šokolaadipuding pisut kõvem kui vanilje- ja marjapuding, tõenäoliselt datlite ja kakao lisamise tõttu, aga see tegi selle minu arvates just eriti heaks!

Retseptis antud kogusest saab kusagil 5 väiksemat pudingit (nagu pildil) või 3-4 suuremat portsjoni.

You Might Also Like