Küpsised/ MAGUSTOIDUD

Liivataignast küpsised šokolaadiga

Liivataignast küpsised šokolaadiga

Liivataignast küpsised šokolaadiga

Mul oli juba mõnda aega plaan lisada Veganmaailma retseptikogusse uus küpsiseretsept. Tingimuseks oli, et küpsised peavad olema üsnagi lihtsalt valmistatavad, väheste koostisosadega, samas aga krõbedad ja hästi koos seisvad. Ja muidugi suurepärase maitsega. Mulle meenus, et kunagi maitsesid mulle väga liivataignast küpsised, mille üks ots on kaetud šokolaadiga. Otsisin internetist inspiratsiooni selliste küpsiste veganversiooni tegemiseks. Katsetasin paari retsepti, kuid ei jäänud tulemusega rahule – küpsised lagunesid koost, olid liiga magusad või rasvased. Seega tuli välja töötada täiesti uus retsept. Olen tulemusega väga rahul – küpsised said täpselt sellised, nagu algselt plaanisin – täpselt õige kõvaduse, krõbeduse ja maitsega! Küpsised maitsevad väga hästi ka ilma šokolaadita. Mul on hea meel teiega retsepti jagada.

Ja veel üks hea uudis: viimaks ometi sain endale ka toidukaalu, nii et siin ja edaspidistes retsepides saan tulla vastu mitmete lugejate palvele ja vahetada seni mu retseptides laialt kasutusel oleva mõõtühiku “kruus” grammide vastu 🙂

Koostis
200 g toasooja kvaliteetset margariini (ma kasutasin LandKrone Bio-Plus-3 mahemargariini. Sama firma oliivimargariin on pisut odavam, aga siis jääb küpsistele juurde kerge oliiviõli maitse. Kui see ei häiri, siis sobib ka see margariin hästi)
80 g tuhksuhkrut
300 g nisujahu
2 kuhjaga spl maisitärklist
näpuotsatäis ehtsat vaniljet või pool tl vanillisuhkrut
ühe sidruni peeneks riivitud koor
soovi korral 200 g vegan šokolaadi

Juhised 
Vahusta toasoe margariin koos suhkru ja vanilliga käsimiksriga ühtlaseks pehmeks seguks (kusagil paar minutit). Lisa jahu, maisitärklis ja sidrunikoor. Jätka taigna segamist käsimiksriga (kõige madalamal kiirusel), kuni on moodustunud ühtlane mass. Kasuta taignapritsi (sobib jämedam otsik) või vormi käsitsi küpsised ja lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Sellest kogusest saad kusagil 20 suuremat või 30 väiksemat küpsist. Küpsiste kõrgus võiks olla maksimaalselt 1 cm. Küpseta 180-kraadises eelkuumendatud ahjus umbes 10 minutit. Peale kümmet minutit küpsemist jälgi küpsiseid hoolega, kuna nad võivad üsna kiiresti liiga tumedaks küpseda. Valmis küpsised on kergelt kuldse tooniga, kuid  lõpptulemus peaks siiski jääma üsna hele.

Enne šokolaadiga katmist ja serveerimist lase täielikult jahtuda. Kui kasutad šokolaadi, siis sulata see kuumakindlas nõus, kasta küpsised ükshaaval šokolaadi ja aseta köögipaberile jahtuma.

You Might Also Like

  • k
    30/12/2016 at 14:23

    Kui tavalist nisujahu süüa ei saa, siis millega asendada võiks?

    • Kadri
      30/12/2016 at 17:57

      Ma arvan, et võiks katsetada mõne gluteenivaba jahuseguga. Ma ise pole proovinud kahjuks.