Karrid, risotod, panni- ja potiroad/ PÕHIROAD/ Pudrud

Lõuna-Aafrika tomati-oapada ja polentapuder (Chakalaka ja mielie pap)

Chakalaka

Chakalaka

Eelmise aasta novembris käisin tööreisil Lõuna-Aafrika Vabariigis. Sealt naastes tundus hea mõte proovida kokata mõnda kohalikku toitu. Chakalaka ja sellega sageli koos söödav mealie pap on odav, lihtsalt valmistatav ja populaarne (staple food) Lõuna-Aafrika Vabariigist pärit tomatine oapada, mis on üldjuhul täiesti vegan. Mealie pap on lihtsalt kohalik nimi polentapudrule, mida süüakse ka hommikusöögiks. See soe, kergelt vürtsine ja kosutav pada sobib väga hästi külmadesse sügisõhtutesse. Retsept ilmus ajakirja Vegan sügisnumbris. Sealt leiad ka minu LAV-i reisikirjelduse.

Koostis

Chakalaka
1 tl taimeõli (sobib ka noaotsatäis kookosõli)
1 sibul
2 küüslauguküünt
väike jupp ingverit (u 1×1 cm)
1 spl karripulbrit
1 roheline paprika
1 punane paprika
4 porgandit
2 tl tomatipastat
400 g konserv purustatud tomateid
400-530 g ube tomatikastmes (kasutasin Salvesti aedube tomatikastmes, aga sobivad ka teistsugused oad)
maitsestamiseks soola, tüümiani, suitsupaprika pulbrit
soovi korral tšillit (seda ei pruugi vaja minna, kuna ingver ja karripulber annavad korralikult vürtsikust)

Mealie pap
200 ml polentat
800 ml vett
maitsestamiseks soola

Juhised

Chakalaka jaoks haki sibul, küüslauk ja ingver. Koori ja riivi porgandid. Tükelda paprikad. Lisa potti õli ja prae sibulat ja küüslauku paar minutit. Lisa karripulber ja sega läbi. Lisa tomatipasta, ingver, riivitud porgandid ja purustatud tomatid. Sega hästi läbi ja kuumuta madalal tulel kaane all, seni kuni porgand ja paprika on enamvähem pehmed. Lisa maitseained (soovi korral ka tšillit) ja oakonserv. Kuumuta veel mõni minut, eemalda tulelt ja lase enne serveerimist maitsetel kaane all veel mõni minut seguneda.

Polentapudru jaoks aja väikses potis vesi keema, lisa sool ja polenta. Kuumuta pidevalt segades madalal tulel kusagil 10 minutit. Vajadusel lisa vahepeal pisut vett. Seejärel keera kuumus kinni ja lase polental kaane all veel kusagil 10 minutit seista. Valminud polenta on pehme, kuid selles peaks olema siiski pisut tekstuuri.

Kogus on mõeldud 4-5 inimesele.

You Might Also Like