Koogid, tordid & pirukad/ MAGUSTOIDUD

Baklava

Baklava

Baklava on Lähis-Ida ja Balkani päritolu pähklitäidisega kook (traditsiooniliselt) suhkru- või meesiirupis, mida ümbritsevad alt ja pealt filotaigna kihid. Kunagi kümme aastat tagasi proovisin teha vegan baklavat ja see ebaõnnestus täielikult. Millegipärast arvasin, et baklavale tuleb peale valada umbes pakk margariini. Juba peale esimest ampsu hakkas paha. Õigesti tehtuna on see magustoit suurepärane ja näeb professionaalne välja. Paraku kohtab veganveriooni harva. Tegin seekord enne küpsetamist internetis korralikku uurimistööd. Jäin koogiga väga rahule ja ei häbene retsepti blogisse postitada. Traditsiooniline baklava on üldiselt väga magus (minu jaoks kohati isegi lääge, nagu ammusest ajast mäletan) ja rammus magustoit. Kasutasin vahtrasiirupit ja minu versioon sai tavapärasest vähem magusam, aga minu maitsele täiesti paras.

Koostis

  • 260 g vegan filotaigent (kasutasin seda filotaigent, müüakse Selveris) (vajalik eelnevalt üles sulatada, mina panin ca 1 tunniks külmkappi)
  • 100 g margariini (nt tumesinine Keiju)
  • 1 sidruni koor
  • 2 apelsini koor
  • 1 apelsini mahl
  • 1,5 tl kaneeli
  • 1 kaneelikoor (soovi korral, võid asedada 0,5 tl kaneelipulbriga)
  • 140 g + 4 spl vahtrasiirupit
  • 60 g vett
  • 150 g kreeka pähkleid
  • 50 g mandleid või pistaatsiapähkleid

Juhised

Valmista esmalt siirup. Selleks riivi poole sidruni ja apelsinide koored, kasutades peenet riivi. Pigista ühest apelsinist mahl. Lisa koored väiksesse potti, vala peale vesi ja vahtrasiirup (140 g). Lisa kaneelikoor või kaneelipulber. Kuumuta madalal tulel keemiseni ja lase mõni minut keeda. Tõsta kõrvale jahtuma.

Rösti pannil pähkleid ja mandleid ca 5 minutit madalal kuumusel, seni kuni need on kergelt röstitud. Lase pisut jahtuda. Lisa need purustajasse, koos 4 spl vahtrasiirupi, 1,5 tl kaneeli ja ülejäänud poole sidruni koorega. Purusta ühtlaseks puruks. Oluline on mitte liiga peeneks purustada ega pähklivõiks teha.

Sulata margariin. Määri pintsliga kandilise ahjuvormi põhi ja servad sulanud margariiniga. Ahjuvorm peaks olema suuruses 20×20 cm kuni 23x23cm ja vähemalt 4-5 cm kõrge. Hakka vormi põhja filotaigna lehti laduma ning määri lehtede vahele pintsliga sulatatud margariini. Minu vorm oli väiksem kui taigna lehed, seega murdsin iga lehe kokku, selliselt et iga kiht oli tegelikult peaaegu topeltkiht. Kasutasin sellist filotaigent, mille pakis oli 12 lehte. Koogi põhjaks kasutasin 5 lehte ja ülejäänud 7 läksid katteks. Kui oled põhja valmis ladunud, laota ühtlaselt peale kogu täidis. Kata ülejäänud lehtedega, samamoodi nagu põhi ja määri vahele ning peale sulatatud margariini. Lõika baklava enne küpsetamist tükkideks. Ma lõikasin rombikujulisteks tükkideks (see tundub olevat tavapärane), suurusega 4-5 cm. Küpseta 175 kraadises eelkuumendatud ahjus ca 27 minutit või seni kuni baklava on pealt kuldne.

Võta baklava ahjust välja vala kohe ühtlaselt peale siirup (lase see eelnevalt läbi sõela, et eemaldada riivitud tsitruste koored, kuid hoia need alles). Lase enne serveerimist jahtuda. Kaunista siirupist kurnatud apelsini ja sidruni koortega.

Kuna baklava on päris rammus ja magus, võib igale sööjale arvestada kuni kaks tükki. Sellest kogusest saad saad ca 20-24 tükki.

You Might Also Like